Terrasverwarming en klimaatverandering

Terrasverwarming en klimaatverandering
Op terrasverwarming is soms kritiek vanwege de opwarming van de aarde. Maar: klimaat-neutrale terrasverwarming is mogelijk en zal steeds meer de norm worden. Terras & Co informeert u in deze blog over milieubewuste keuzes voor warmte en sfeer op uw terras. Want die zijn er al!

Elektrische Terrasverwarming
Dit is CO2-neutraal als u groene stroom heeft.
Terrasverwarmers die werken met infrarood zijn bovendien erg energie-efficiënt, omdat de lucht niet verwarmd wordt, maar alleen de mensen die zich in het bereik van de heater bevinden.

Terrasverwarming op hout
Dit is CO2 neutraal als er nieuwe aanplant komt voor het hout dat is gekapt.
Er is de laatste tijd kritiek op houtstook, vanwege schadelijke stoffen zoals fijnstof die hierbij vrijkomen. Een laag vochtgehalte in het hout, een goed ontwerp van de haard en goed afregelen van de luchttoevoer zorgen voor goede verbranding, nauwelijks luchtvervuiling en een hoog warmte-rendement. Dit vereist kennis. Terras & Co adviseert u graag.

Terrasverwarming op propaangas of aardgas
Propaan en methaan (aardgas) zijn nu nog vaak fossiele brandstoffen en zorgen daarom voor opwarming van de aarde, behalve als er CO2-compensatie plaats vindt, bijvoorbeeld door aanplant van bos of CO2-opslag. Maar: er zijn steeds meer groene alternatieven, die u goed kunt vergelijken met het vergroenen van de opwekking van elektriciteit.
Propaan en aardgas geven in een goede terrasverwarmer nauwelijks schadelijke uitstoot, alleen CO2 en water.
De CO2-uitstoot is lager dan bij vaste brandstoffen. Bovendien is propaan is een restproduct van de winning van aardgas en aardolie. Vroeger werd dit gas vaak afgefakkeld omdat dat goedkoper was dan apart verwerken en transporteren. Veel Nederlanders kennen propaan alleen van de camping. Maar propaan wordt over de hele wereld gebruikt om op te koken, te verwarmen en als autogas, want propaan zorgt voor veel minder schadelijke uitstoot dan benzine, kerosine of petroleum en het is goedkoper omdat het een restproduct is.

Terras & Co onderzoekt nieuwe producten en brandstoffen, om terrasverwarming volledig CO2-neutraal te maken.

1. Groen “aardgas” (methaangas)
Dit is in sommige gebieden al beschikbaar via het aardgasnetwerk, de beschikbaarheid zal groeien.
Ook rijden bussen van het OV en bezorgdiensten al veel op dit gas. Het wordt gemaakt door bio-vergisting. De bron is plantaardig, bijvoorbeeld GFT-afval of restafval uit de landbouw.
Onze terrasverwarmers op gas zijn bijna allemaal geschikt voor deze brandstof.

2. Bio-ethanol
Dit is alcohol en het komt vrij bij bio-vergisting. Het is groen en verbrandt schoon. De grootste toepassing is in de vergroening van autobrandstof: het wordt bijgemengd bij benzine, om het aandeel fossiele brandstof omlaag te krijgen: E5 is benzine met 5% bio-ethanol en E10 bevat 10%.
Er bestaan al terrasverwarmers op deze brandstof, die na onderzoek in het assortiment van Terras & Co worden opgenomen.

3. Groen propaan
Door middel van compensatie van CO2-uitstoot. Dit is sinds kort verkrijgbaar. Vraag naar de mogelijkheden.

Hoeveel CO2 komt er vrij als ik mijn vuurtafel gebruik?
Bij normaal gebruik gaan we uit van een verbruik van 400 gram propaan per uur (middelhoge tot hoge vlammen), met een gashaard van 40 x 40 cm. Hierbij komt 1200 gram CO2 vrij.
Een uur verwarmen met de vuurtafel geeft ongeveer evenveel CO2-uitstoot als 10 kilometer rijden met een moderne middenklasse benzineauto.
Met dezelfde CO2-uitstoot zou u bij een vliegreis binnen Europa 5 kilometer ver komen.